ΠΑΘΗΣΕΙΣ Άνω άκρων Επαναστατική Θεραπεία στην Τενοντίτιδα Ρήξη Τενόντων του Ώμου

Η τενοντίτιδα των στροφέων του ώμου οφείλεται σε υπερβολική χρήση της άρθρωσης είτε από επαναλαμβανόμενες κινήσεις από αθλητές του  Tennis , Volley , Basketball, δισκοβολία, ακοντισμό ή κολύμβηση είτε από ομάδες επαγγελματιών που δουλεύουν με τα χέρια ψηλά.

Επίσης πόνος στον ώμο μπορεί να προκληθεί τραυματικά από πτώση, δυνατή ρήψη, δυνατό σπρώξιμο ή άρση βάρους. Τενοντίτιδα προκαλείται επίσης και σταδιακά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας , λόγω εκφύλισης και αδυναμία των μυών.

Αιτία της τενοντίτιδας είναι συνήθως μια ανατομική ιδιαιτερότητα του ώμου που μπορεί να υπάρχει εκ γενετής με ένα « Κατηφορικό Ακρώμιο »  τύπου 1-3 κατά Bigliani είτε όμως και η σταδιακή δημιουργία οστεοφύτων στην άκρη του ακρωμίου. Και οι δύο περιπτώσεις  έχουν ως αποτέλεσμα το « Σύνδρομο Υπακρωμιακής  προστριβής ». Η προστριβή αυτή δημιουργεί φλεγμονή του τένοντα και συχνά ρήξη των τενόντων των στροφέων του ώμου.

Ο ασθενής αισθάνεται πόνο στην περιοχή του ώμου και συχνά αντανάκλαση στην ωμοπλάτη, αυχένα ή τον βραχίονα, που γίνεται έντονος στην κίνηση ανύψωσης του χεριού. Σε χρόνιες περιπτώσεις οι ασθενείς διαμαρτύρονται για « κάψιμο » ή και για νυχτερινό πόνο.

Η διάγνωση περιλαμβάνει υπέρηχο, ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία (MRI ) και κυρίως κλινική εξέταση.

Η θεραπεία σε πρώτη φάση είναι συντηρητική με φαρμακευτική και φυσιοθεραπευτική αγωγή. Στις περιπτώσεις όπου οι τένοντες πλέον έχουν ρήξη η συντηρητική  αγωγή δεν είναι αρκετή.

Η αρθροσκόπηση του ώμου έχει εδώ και κάποια χρόνια δώσει  τη λύση στο πρόβλημα της χρόνιας τενοντίτιδας ή της μερικής ρήξης των στροφέων του ώμου.

Ωστόσο σε ολικές ρήξεις των τενόντων ή σε  ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας με έντονη Οστεοαρθρίτιδα του ώμου τα αποτελέσματα της συρραφής του τέντωνα δεν ήταν ικανοποιητικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις μονόδρομος είναι η ολική ή ημιολική αρθροπλαστική του ώμου με τα γνωστά μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα.

Η ομάδα του χειρουργού ορθοπεδικού Δρ. Βερμίσογλου χρησιμοποιεί  πρωτοποριακά στη χώρα μας, στην κλινική « Άγιος Λουκάς » Θεσσαλονίκης, μία νέα μέθοδο ακριβώς γι’ αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις. Σε προχωρημένες ρήξεις των στροφέων  ή σε συνδυασμό με οστεοαρθρίτιδα  τοποθετείται με ‘minimal invasive’ μέθοδο, ένα ειδικό πρόθεμα ‘in space- balloon’  μεταξύ της βραχίονας κεφαλής και του ακρωμίου.

Αυτό το πρόθεμα απορροφάται από τον οργανισμό. Αυτό που μένει είναι η δημιουργία ενός « μαξιλαριού » πάχους 5-8mm το οποίο προστατεύει την περιοχή κι επιτρέπει την ελεύθερη κινητικότητα της  άρθρωσης του ώμου.

Τα αποτελέσματα έως τώρα σε συνεργασία με τις κλινικές Rummelsberg της  Γερμανίας και Speising  της Αυστρίας είναι εξαιρετικές.

Η νέα μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις περιπτώσεις ρήξεων των τενόντων ή προχωρημένης οστεοαρθρίτιδας. Αποτελεί όμως μια πολύ καλή εναλλακτική, ειδικά σε ασθενείς άνω των  εξήντα ετών.

Δρ. Βερμίσογλου Μιχάλης