Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα του ώμου είναι η εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στους τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου. Περίπου 2-3% όλων των ανθρώπων έχουν στους τένοντες του στροφικού πετάλου εναποθέσεις ασβεστίου, οι οποίες όμως δεν προκαλούν κανένα ενόχλημα. Συνηθέστερα εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας 30-50 ετών.
Αιτιολογία είναι η εκφύλιση του ιστού των τενόντων του στροφικού πετάλου κατά την οποία σχηματίζονται ενδοτενόντια αποθέματα κρυστάλλων ασβεστίου. Οι παραπάνω εστίες αποδομούνται σταδιακά από τον ίδιο τον οργανισμό. Η διαδικασία αποδόμησης των ασβεστωμάτων είναι χρονοβόρος και ποικίλλει σε κάθε άτομο από λίγους μήνες έως και μερικά χρόνια.
Πως εκδηλώνεται η ασβεστοποιός τενοτντίτιδα;
Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα του ώμου είναι μία αυτοπεριοριζόμενη, ιδιαίτερα επώδυνη πάθηση. Το ασβέστιο συσσωρεύεται στους τένοντες του ώμου σταδιακά, μπορεί να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα ασυμπτωματικό και κάποια στιγμή απορροφάται από τον ίδιο τον οργανισμό. Το ασβέστιο αλλάζει σταδιακά μορφή. Η πάθηση διακρίνεται σε τρία στάδια. Αρχικά, η σύσταση του ασβεστώματος ειναι σκληρή, έπειτα μετατρέπεται σε κοκκώδες σαν τριμένη κιμωλία και μετά παίρνει μία ρευστή μορφή σαν οδοντόκρεμα. Η εστία του ασβεστώματος καθώς και τα τμήματα αποδόμησής του δρουν ερεθιστικά για τον υπακρωμιακό θύλακο. Οι κρίσεις είναι πολύ επώδυνες για τον ασθενή, μπορεί να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μειώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Χαρακτηριστικός είναι ο πόνος κατά τη διάρκεια της νύχτας και γενικά της ανάπαυσης. Το άλγος είναι δυνατόν να αντανακλά σε ολόκληρη την ωμική ζώνη και το βραχίονα. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, η κρίση υποχωρεί με συντηρητική αγωγή (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τοπικές εγχύσεις κορτικοστεροειδούς, φυσικοθεραπεία).
Πώς γίνεται η διάγνωση της πάθησης;
Η απεικονιστική εξέταση εκλογής είναι η απλή ακτινογραφία ώμου. Στην ακτινογραφία φαίνεται η ακριβής θέση του ασβεστώματος, το μέγεθός του καθώς και το στάδιο της πάθησης. Το υπερηχογράφημα είναι μια ευαίσθητη μέθοδος για τη διάγνωση, ανώδυνη, χαμηλού οικονομικού κόστους, με την οποία απεικονίζεται ακόμη και μια μικρή εστία ασβεστίου, προσδιορίζεται η ακριβής θέση του, το μέγεθος και η σύσταση του.
Πώς αντιμετωπίζεται η ασβεστοποιός τενοντίτιδα;
Η αντιμετώπιση της ασβεστοποιού τενοντίτιδας είναι αρχικά συντηρητική. Η συντηρητική θεραπεία θα πρέπει να λαμβάνει χώρα για τουλάχιστον 6 μήνες. Περιλαμβάνει τη χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και υπακρωμιακές εγχύσεις κορτιζόνης. Με τη συντηρητική θεραπεία υποχωρούν στο 80% περίπου των ασθενών τα συμπτώματα πλήρως.
Στις περιπτώσεις των ασθενών, των οποίων ο πόνος είναι πολύ έντονος και η συντηρητική θεραπεία δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, συνίσταται η αρθροσκοπική αφαίρεση των ασβεστώσεων. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ υψηλά και η αποκατάσταση ταχεία. Η επέμβαση είναι ελάχιστα επεμβατική και ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την ίδια μέρα.