Το σύνδρομο πρόσκρουσης της ποδοκνημικής αποτελεί μία επώδυνη πάθηση στο πρόσθιο τμήμα του αστραγάλου κυρίως κατά την προς τα πάνω κίνηση του ποδιού. Η πάθηση αυτή παρατηρείται κυρίως σε ποδοσφαιριστές και δρομείς.
Ποιες είναι οι αιτίες του συνδρόμου πρόσκρουσης;
Η ποδοκνημική άρθρωση αποτελείται από το κατώτερο τμήμα του οστού της κνήμης και το ανώτερο τμήμα του οστού του αστραγάλου. Σε περίπτωση που κατά την προς τα πάνω κίνηση του ποδιού το πρόσθιο τμήμα της κνήμης έρχεται σε επαφή με το πρόσθιο και άνω τμήμα του αστραγάλου, ο πάσχων παραπονιέται για έντονο πόνο. Συχνότερο αίτιο είναι τα επαναλαμβανόμενα μικροτραύματα στην περιοχή, τα οποία έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία οστεοφύτων (επιπλέον οστού). Τα οστεόφυτα περιορίζουν την κίνηση και όταν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους προκαλείται τριβή και πόνος. Η παραπάνω συμπτωματολογία μπορεί να εκδηλωθεί και εξαιτίας της δημιουργίας ουλώδους ιστού στην περιοχή μετά από τραυματισμούς όπως για παράδειγμα μετά από διαστρέμματα.
Η κλινική εξέταση είναι απαραίτητη για τη διάγνωση του προβλήματος. Οι απεικονιστικές εξετάσεις όπως οι απλές ακτινογραφίες και η μαγνητική τομογραφία της ποδοκνημικής δείχνουν το ακριβές μέγεθος του προβλήματος.
Η θεραπεία της πάθησης είναι αρχικά συντηρητική και περιλαμβάνει:
- Περιορισμό των δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν την συμπτωματολογία
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
- Υποπτέρνια, που έχουν σαν στόχο την ελαφρά ανύψωση της πτέρνας και αποφόρτιση της πάσχουσας περιοχής
Επειδή στις περιπτώσεις παρουσίας οστεοφύτων (επιπλέον οστού) το πρόβλημα είναι μηχανικό, η συντηρητική θεραπεία έχει ως στόχο την ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα χωρίς να μπορεί να αντιμετωπίσει την αιτία του προβλήματος.
Σε ασθενείς με πόνο που επιμένει παρ’όλη τη συντηρητική θεραπεία και περιορίσμο της καθημερινότητά τους ενδείκνυται η χειρουργική αντιμετώπιση. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής δίνει την οριστική λύση του προβλήματος. Πρόκειται για μία ελάχιστη επεμβατική μέθοδο, διάρκειας περίπου 30 λεπτών, κατά την οποία αφαιρούνται τα οστεόφυτα με αποτέλεσμα την άρση του μηχανικού προβλήματος. Η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι ταχεία. Ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο την ίδια μέρα της επέμβασης και σε μερικές μέρες να επανέλθει κανονικά στις καθημερινές του δραστηριότητές.