Οι θύλακοι είναι μικρά σακουλάκια που μοιάζουν με ζελέ και βρίσκονται σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του ώμου, του αγκώνα, του γόνατος και της πτέρνας. Περιέχουν μικρή ποσότητα υγρού και βρίσκονται μεταξύ οστών και μαλακών ιστών, που λειτουργούν σαν μαξιλαράκια για να μειώσουν την τριβή.
Η θυλακίτιδα (μπουρσίτιδα) είναι φλεγμονή του θυλάκου. Υπάρχουν δύο μεγάλοι θύλακες (μπούρσες) στο ισχίο που συνήθως ερεθίζονται και φλεγμαίνουν. Μία μπούρσα καλύπτει το σημείο του οστού του μηριαίου, που λέγεται μείζων τροχαντήρας. Η φλεγμονή αυτής της μπούρσας λέγεται «τροχαντηρίτιδα».
Μια άλλη μπούρσα βρίσκεται στο εσωτερικό του ισχίου (βουβωνική χώρα). Αυτή όταν φλεγμαίνει λέγεται «θυλακίτιδα του ισχίου». Ο πόνος βρίσκεται στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Αυτή η κατάσταση είναι πολύ κοινή, όσο η τροχαντηρίτιδα, αλλά αντιμετωπίζεται με παρόμοιο τρόπο
Συμπτώματα
Το κύριο σύμπτωμα της τροχαντηρίτιδας είναι ο πόνος στο σημείο του ισχίου. Ο πόνος συνήθως εκτείνεται στο εξωτερικό της περιοχής του μηρού. Στα πρώτα στάδια ο πόνος συνήθως περιγράφεται σαν έντονος . Αργότερα μπορεί να επιδεινωθεί ο πόνος και να εξαπλωθεί σε μια ευρύτερη περιοχή του ισχίου. Συνήθως ο πόνος είναι χειρότερος την νύχτα, όταν ξαπλώνετε στο πάσχων ισχίο, ή όταν σηκώνεστε από μια καρέκλα, μετά από ολιγόωρο κάθισμα. Μπορεί να επιδεινωθεί με παρατεταμένο περπάτημα, αναρρίχηση σε σκάλα ή ανηφόρα.
Παράγοντες κινδύνου
Η θυλακίτιδα του ισχίου μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά είναι πιο συνηθισμένη σε γυναίκες, σε μεσήλικες ή ηλικιωμένους. Είναι λιγότερη συχνή σε νέους άντρες. Οι ακόλουθοι παράγοντες κινδύνου, έχουν συσχετιστεί με την ανάπτυξη θυλακίτιδας του ισχίου:
Επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί (υπερβολική χρήση). Αυτό μπορεί να συμβεί όταν τρέχετε , αναβαίνετε σκαλοπάτια, κάνετε ποδήλατο, ή πολύωρη ορθοστασία.
Τραυματισμός του ισχίου. Ένας τραυματισμός στο ισχίο κατά την πτώση στο έδαφος, ή να βρίσκεστε σε μια πλευρά του σώματος για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Νόσοι της Σπονδυλικής Στήλης. Περιλαμβάνονται σκολίωση, αρθρίτιδα της οσφυικής μοίρας της Σπονδυλικής στήλης κ.α.
Ανισοσκελία. Όταν το ένα πόδι είναι σημαντικά κοντύτερο από το άλλο, επηρεάζει τον τρόπο βάδισησς και μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του ισχίου
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα. Η πάθηση κάνει πιο πιθανή την φλεγμονή της μπόυρσας.
Προηγούμενη επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση γύρω από το ισχίο, ή προσθετικά εμφυτεύματα στο ισχίο, μπορεί να ερεθίσουν την μπούρσα και να προκαλέσει θυλακίτιδα
Οστεόφυτα ή Ασβεστώσεις. Αυτά μπορεί να αναπτυχθούν μέσα στους τένοντες που συνδέουν τους μυς με τον τροχαντήρα. Μπορεί να ερεθίσουν τον θύλακο και να προκαλέσουν φλεγμονή
Ιατρική Εξέταση
Για την διάγνωση της θυλακίτιδας του ισχίου, ο ιατρός θα εκτελέσει μια περιεκτική φυσική εξέταση, αναζητώντας ευαισθησία στην περιοχή του ισχίου. Μπορεί να εκτελέσει πρόσθετες δοκιμές για να αποκλείσει άλλους είδους τραυματισμών. Αυτές οι δοκιμές μπορεί να περιλαμβάνουν απεικονιστικές μελέτες, όπως ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία.
Θεραπεία
ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ
Η αρχική θεραπεία δεν συνεπάγεται χειρουργική επέμβαση. Πολλοί άνθρωποι με θυλακίτιδα, μπορούν να βιώσουν ανακούφιση, με απλές αλλάγες στον τρόπο ζωής, όπως:
Τροποποίηση δραστηριότητας.Αποφύγετε δραστηριότητες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα
Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο και να ελεγξουν την φλεγμονή
Υποστηρικτικές συσκευές. Χρησιμοποιήστε πατερίτσες για μια βδομάδα ή περισσότερο, όταν χρειάζεται
Φυσικοθεραπεία. Ο ιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ασκήσεις για την αύξηση της δύναμης και ευελιξίας του ισχίου. Μπορείτε να κάνετε ασκήσεις μόνοι σας, όπως διατάσεις των μυών του ισχίου, μασάζ, παγοθεραπεία κ.α.
Έγχυση στεροειδών. Η ένεση ενός κορτικοστεροειδούς μαζί με τοπικό αναισθητικό, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της θυλακίτιδας του ισχίου. Πρόκειται για μια απλή και αποτελεσματική θεραπεία που μπορεί να γίνει στο ιατρείο. Η ένεση μπορεί να παρέχει προσωρινή (μήνες) ή μόνιμη ανακούφιση. Αν ο πόνος και η φλεγμονή επιστρέψουν, μπορεί να χρειαστεί άλλη ένεση. Είναι σημαντικό όμως, να περιοριστεί ο αριθμός των ενέσεων, καθώς οι παρατεταμένες ενέσεις κορτικοστεροειδών, μπορεί να βλάψουν τους περιβάλλοντες ιστούς.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Η χειρουργική επέμβαση σπάνια χρειάζεται για την θυλακίτιδα του ισχίου. Αν ο θύλακος παραμένει επώδυνος και φλεγμένων, αφού έχουν δοκιμαστεί όλες οι συντηρητικές θεραπείες, ο ιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική αφαίρεση του θυλάκου. Η αφαίρεση της μπούρσας δεν βλάπτει το ισχίο και μπορεί να λειτουργήσει κανονικά χωρίς αυτή.
Μια νεότερη τεχνική, που κερδίζει την δημοτικότητα είναι η αρθροσκοπική αφαίρεση της μπούρσας. Σε αυτή την τεχνική, ανοίγεται μια μικρή οπή μερικών εκατοστών πάνω από το ισχίο. Μια μικρή κάμερα (αρθροσκόπιο) τοποθετήται και από μια δεύτερη οπή εισάγονται μικρά αρθροσκοπικά εργαλεία για να κοπεί η μπούρσα. Αυτή η χειρουργική επέμβαση είναι λιγότερο επεμβατική και η ανάκαμψη είναι ταχύτερη και λιγότερο οδυνηρή.
Και οι δυο επεμβάσεις γίνονται σε νοσοκομείο και δεν χρειάζεται παραμονή σε αυτό. Πρώιμες μελέτες δείχνουν ότι η αρθροσκοπική αφαίρεση της μπούρσας είναι αρκετά αποτελεσματική, αλλά αυτό εξακολουθεί να μελετάται.
ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
Μετά την χειρουργική επέμβαση η περίοδος αποκατάστασης είναι σύντομη. Οι περισσότεροι ασθενείς χρησιμοποιούν κάποιο δεκανίκι για μερικές μέρες. Η κινητοποίση του ασθενή επιβάλλεται
Πρόληψη
Αν και η θυλακίτιδα του ισχίου δεν μπορεί πάντα να αποφευχθεί, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την επιδείνωση της φλεγμονής
- Αποφεύγετε επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες που προκαλούνπίεση στους γοφούς
- Χάστε βάρος αν χρειάζετε
- Αποκτήστε ένα ένθετο υποδήματος (πάτος) κατάλληλα προσαρμοσμένο γαι διαφορές μήκους ποδιού
- Διατηρήστε την δύναμη και την ευελιξία των μυών του ισχίου